Bugün: 27 Kasım 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Bulaşıkçı olarak gittiği Londra'da üniversite kurdu

7 Mart 2012 Çarşamba::

İş bulma umuduyla genç yaşta gittiği Londra’da, yıllık 20 milyon sterlin ciroya sahip lüks restoranlar zincirinin patronu, şimdi de üniversite kurdu

Yazı Boyutu : A A A A




İş bulma umuduyla genç yaşta gittiği Londra’da, yıllık 20 milyon sterlin ciroya sahip lüks restoranlar zincirinin patronu olan Önder Şahan, kalifiye eleman sıkıntısı çekince, 3 milyon sterlin harcayarak dünyanın önemli finans merkezi Canary Wharf’ta üniversite kurdu.



Türk iş adamı Önder Şahan, 24 yaşındayken bir tanıdığının aracılığıyla Londra’ya geldiğini, uzun yıllar bulaşıkçılıktan garsonluğa, aşçılıktan restoran müdürlüğüne kadar birçok işte çalıştığını anlattı.



Günde 20 saat çalıştığı günler olduğunu ifade eden Şahan, çalışma azmi sayesinde bir restoran zincirinin genel müdürlüğüne kadar yükseldiğini belirtti.



Şahan, 2000 yılında farklı iş kollarında çalışan 4 arkadaşıyla birlikte "borç harç" "Tas Restaurant" adıyla ilk iş yerlerini açtıklarını, tüm sorumluluğunu üstlendiği restoranın o yıl "Londra’daki en iyi vejeteryan restaurant" seçildiğini söyledi.



Farklı tarzı, zengin menüsüyle de ilgi çeken restoranın kısa sürede popüler olduğunu anlatan Şahan, bunun üzerine peş peşe 8 restoran daha açma imkanı bulduğunu kaydetti.



Şahan, zaman içinde ortaklarından bazılarının paylarını alarak ayrıldığını ancak mücadelesinden vazgeçmeyerek yoluna devam ettiğini, şu anda Londra’nın en gözde semtlerinde 15 işletmenin sahibi olduğunu ifade etti.



İşletmelerinin cirosunun 20 milyon sterlin olduğuna ve 400 kişiye istihdam sağladığına işaret eden Önder, "Başarımın sırrı çalışmak, zamanı iyi kullanmak ve sabırdır. Ayrıca insanın yeteneklerinin sınırlarını da bilmesi gerekiyor. Kontrolümü ve standardımı zorlayacak yükün altına girmedim" dedi.



Şahan, işletmelerin tasarımında kullandığı malzemelerini, et ve süt ürünleri hariç tüm yiyecek ve içecek maddelerini Türkiye’den satın aldığını, Türkiye’den yaptığı ithalatın her yıl 2-3 milyon sterline ulaştığını söyledi.



Eğitime yüzde yüz destek verdi



Kars’ın Kağızman ilçesinde başladığı eğitim hayatını "ortaokul bulunmaması ve yoksulluk nedeniyle" sürdüremeyen Şahan, "çocuklar okulsuzluk nedeniyle eğitim olanağından yoksun kalmasın" diyerek, 2005 yılında Sarıkamış’ta bir ilköğretim okulu yaptırdığını söyledi.



Şahan, diğer taraftan Türkiye’nin her köşesinden Londra’ya eğitim amacıyla gelen pek çok gence iş imkanı sağladığına da değinerek, şöyle konuştu: "Yanımda çalışan gençlerin yaptıkları işten utandıklarına, kaçındıklarına tanık oldum. Ayrıca gençlerin, rahat ve kolay yoldan, kısa zamanda, çok para kazanma peşinde olduklarını gözlemledim. Oysa insanın yaptığı işten utanmaması, zorluğa göğüs germesi ve sabretmesi lazım.



Hizmet sektörü ölmeyecek sektördür. Yaptığı işten utanmayacak, kaçınmayacak ve işini en iyi şekilde yapacak kalifiye elemanların bu sektörde kazandırılması gerekiyor. Gençler, hangi işi yapıyor olursa olsunlar mutlaka yaptıkları işi sevmeliler. Sektörümüzde hemen hemen bütün işletmeler kalifiye ve bu alanda kariyer yapmayı hedeflemiş eleman sıkıntısı içinde olduklarını biliyorum." -Docklands Academy’de modern eğitim- Şahan, bir işletmenin idaresi için gerekli teorik ve pratik eğitimlerle donanmış gençler yetiştirmenin hizmet sektörü için zorunlu olduğunu vurgulayarak, bu açığı kapatmak üzere üniversite kurmaya karar verdiğini kaydetti.



Üniversite için Londra’daki önemli finans merkezi Canary Wharf’ta bina satın aldıklarını ve "Docklands Academy"i kurduklarını ifade eden Şahan, yaklaşık 3 milyon sterlin harcayarak kurulan üniversitede, restoran dizaynı, restaurant ve catering yönetiminin yanı sıra hukuk, işletme, finans, medya ve sanat dallarında lisans ve lisansüstü eğitim ile sertifikalı eğitim programları verildiğini belirtti.



Üniversitenin modern elektronik altyapı ve bilişim olanakları üzerine kurulduğunu anlatan Şahan, alanında başarılı olan pek çok öğretim görevlisini de kadrolarına dahil ettiklerini kaydetti.



Şahan, derslerin az sayıda öğrencinin bir arada olduğu, modern sınıflarda yapıldığını, tüm öğrenci ve sınav takibinin parmak iziyle gerçekleştirildiğini, ayrıca öğrencilere web üzerinden binlerce elektronik bilgi ve belgeye erişim imkanı sağlandığını vurguladı.



Öğrencilere eğitim gördükleri branşlarda staj imkanı sağladıklarını da dile getiren Şahan, Türkiye’de diploma denkliğinin sağlanması için de YÖK’e başvuruda bulunduklarını sözlerine ekledi.


Kaynak: Patronlar Dünyası , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.